Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 13:11 - Европейски отзиви за Желева, ГЕРБ и Бат Бойко
Автор: politica Категория: Политика   
Прочетен: 816 Коментари: 0 Гласове:
0



"Еврокомисарка без квалификация: вреда за имиджа на България" - под това заглавие авторитетният германски вестник "Ди велт (Welt.de ) помества коментар от Щефани Болцен. Тази журналистка неотдавна публикува анализ за Желева, озаглавен "Гангстерска невеста за ЕК?".
В публикацията се казва:

Съмнение в обвинаемия. Докато не бъдат доказани обвиненията срещу бъдещата еврокомисарка на България за укривани странични доходи, важи предположението за невиновност.

Но и без това проблемът не е каква фирма е притежавала Румяна Желева и колко пари е получила от нейната продажба.

Решаващият въпрос е съвсем друг: как може правителствен ръководител на държава от Европейския съюз да изпраща в Брюксел кандидатка, която явно не е квалифицирана за висша длъжност?

Партията на премиера Бойко Борисов, в която членува и Желева, се нарича ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България. С тази партия българите свързват надеждата за ново начало, за една политика без корупция и без бремето на старата номенклатура.

С номинирането на Желева обаче, на която Борисов повери външното министерство като трамплин за скока към Брюксел, премиерът сам постави под въпрос своите обещания за прозрачност и за курс в унисон с европейските ценности.

Изглежда, че възнаграждаването на заслужили партийни приятели е за София по-важно, отколкото стъпки за коригиране на негативния имидж на страната в Европа.

При това не става дума само за обвинения поради нелегален бизнес. При изслушването в Европейския парламент Желева се оказа и с твърде повърхностна професионална квалификация за съответния еврокомисарски пост.

На въпроса за конкретни конфликтни региони в света Желева отговори с указанието, че в близко време щяла да отиде там и че детайлните въпроси и без това били материал за по-нисши чиновници.

Вместо да продължи да се натиска за поста еврокомисар за хуманитарната помощ, Желева трябва да направи на България и Европа услугата да се откаже от своята кандидатура.

 



Тагове:   отзиви,   Желева,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: politica
Категория: Политика
Прочетен: 99490
Постинги: 65
Коментари: 33
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031