Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2009 13:17 - Новият ляв проект реалност или поредният трик в БСП
Автор: politica Категория: Политика   
Прочетен: 1100 Коментари: 0 Гласове:
2



Отдавна се говори за това като възможност за възраждането на БСП, но е интересно да ли моментът е избран правилно. Освен споменатата в тази статия, Татяна Дончева, спряганите имена са: Георги Първанов и Румен Петков. Интересно е дали партията няма да се разцепи на 4-ри. 

Реален факт обаче е , че БСП в момента не е опозиция на ГЕРБ, а опозицията е необходима, като коректив. Стана ясно, също така, че Сергей Станишев е твърде мек, за да води опозицията. Може би кака Татяна ще върне няколко гола и ще сее огън и жупел сред Герберските редици подобно на един нов червен Яне Янев :)

Прочетете статията, а коментара оставам на вас:


Новият ляв проект се мержелее на червения хоризонт Недоволните в БСП щели да ползват опита на ГЕРБ – сдружение и върху него партия
Мария Филева
публикувано в: http://www.vsekiden.com/?p=59916

Нов ляв проект хвърля тъмни сенки върху светлото бъдеще на БСП. Или поне на надеждите нерадостното дередже на Социалистическата партия да се промени към добро.

За идеята на бившата червена депутатка и конкурентка на Сергей Станишев за лидерското място в БСП Татяна Дончева съобщи “Всеки ден” още в края на юли. Тогава наш осведомен източник ни информира, че Дончева и ексшефът на контраразузнаването ген. Иван Чобанов обмислят създаването на нова социалдемократическа партия, която да привлече разочарованите от политиката на левите. Според нашите източници в средата на май Дончева и Чобанов са преговаряли с молдовския бизнесмен и мултимилионер Анатолий Стати за финансиране на новата политическа формация. Стати е собственик на компанията “Аском”, добиваща нефт и газ в Казахстан и в редица африкански страни. Той се съгласил да предостави финансови средства срещу подкрепа и лобиране за бизнеса му в Ирак. Тогава и Дончева, и Чобанов отрекоха да са водили разговори за създаване на нова формация.

Ден преди конгреса на червените обаче Татяна Дончева лансира идеята си. “Имам визия за нов ляв проект. Мога да го правя върху БСП, мога да го правя успоредно с БСП”, каза тя пред БНР. Уточни тезата си на висшия партиен форум. Целта била да се работи за левицата чрез мрежа от неправителствени организации, защото в условията на тотална преса партията нямала възможност да записва нови ключови хора. Щели да се обединяват хора, които в 20-те години преход са участвали и показали сериозни възможности в държавното управление и които биха искали държавата да бъде разумно управлявана.

 

След това по темата “нов ляв проект” настъпи пълно мълчание. До вчера, когато в Плевен за всеобща изненада Румен Петков, за когото се знае, че не изпитва симпатии към съпартийката си, известна като “Поразяващата уста”, заплаши с БСП-2. Той даде три месеца срок столетницата да се отлепи от дъното, иначе “ще бъдем съучастници в осигуряване на пространство за нов ляв субект”. Засега се затруднявал да прецени дали това ще е нова политическа партия или гражданско формирование, но пък е сигурен, че никога няма да напусне БСП.

В търсене на лявото

Щом като дори вътрешнопартийните врагове могат да си подадат ръка, защо това да не направят приятелите за своите приятели, запитахме се ние и затова днес отново потърсихме ген. Чобанов. Той отново отрече да има нещо общо с каквито и да е политически проекти на когото и да било. “Това са някакви приказки. Дончева е политическа фигура, тя си има право на позиция, но аз нямам нищо общо. Категорично нямам никакви намерения да се занимавам с политика, пък още по-малко с ляв проект. Това е извън моят ареал”, обясни Чобанов.

В интервю за “Всеки ден” имиджмейкърът на много червени кампании Нидал Алгафари направи така, че смътните очертания на митичния ляв проект да добият по-реални измерения. “Със сигурност ще има нов ляв проект, БСП не може да остане вече в този вариант. Вакуум в лявото пространство не може да има”, категоричен бе той. За пример бяха дадени ГЕРБ – те запълнили празнината, появила се вдясно. Според него този ляв проект ще бъде извън БСП и ще се прицелва към “тези, които по един или друг начин смятат, че са наранени от политиката на БСП през последните четири години”, когато партията управляваше. Т.е. всички с леви убеждения, клонящи към социалдемокрацията. Алгафари ги е сметнал на 1 млн. души – толкова, колкото навремето успял да “вземе” Петър Дертлиев. Като човек готов да скочи в новия ляв проект, не се притеснява от сравнение с печалния опит на скандално напусналия Илия Божинов – той отишъл до крайност, занимавайки се персонално с личности, основно с Ремун Овчаров и затова никой не привлякъл. Новите леви от новия ляв проект ще предлагат идеология и политики.

Новият ляв проект можел да се появи много по-бързо, отколкото всички очакват. Със сигурност ще е факт до редовните местни избори, които са само след две годи ни. Освен Дончева като евентуални обединители и водачи на новия ляв проект Алгафари посочи президента Георги Първанов, Румен Овчаров и благоевградския кмет Костадин Паскалев. “Такова нещо може да стане много бързо, стига да има подготвена почва, а аз казвам, че в лявото има. Сега въпросът е кой да оглави проекта и как да тръгне. Дали самата Татяна Дончева ще успее да събере всичките крила в лявото пространство под някаква обща шапка или ще бъде част от шапката под някой друг, това вече са неща, които тепърва ще разискват много по-умни хора от мен”, е мнението на бившия режисьор на Козлодуйското предаване на “Ку-ку”.

Набедените за предводители се дърпат

Набедените да станат предводители обаче се дърпат. “Не съм запознат още с нищо. Нямам представа каква е идеята. Аз си имам друга работа все пак”, лаконичен бе кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Твърди, че е несериозно да се говори, че ще напуска БСП. Слуховете, че Дончева се е опитала да го агитира за новата формация, той коментира още по-кратко и сърдито: “С никого не съм разговарял”.

След като поизля душата си на червения конгрес, Овчаров е решил да не дава изявления пред медиите и предвидливо бе изключил телефона си. Близки до него обаче допуснаха, че е абсурдно той да предприема такава крачка. “Овчаров направи заявка, че се оттегля, но не въобще от политиката, а като лидер на Софийската градска организация и като член на ИБ на БСП. Но не може волно да се тълкува, че това е готовност да се включи и да оглави друго ляво движение. Напротив, Овчаров ще продължи, макар и не от лидерска позиция, да отстоява собствените си виждания за развитие на партията”, убедена е бившата червена депутатка Надка Балева, която също е сред критично говорещите в партията.

Държавният глава пък нееднократно е отричал, че кадрува в БСП, а в коментар на подобно твърдение на Дончева напомни как я е налагал в БСП въпреки съпротивата и нежеланието на родната й габровска структура. “Както се казва, няма добро ненаказано”, жлъчно заяви Първанов два дни след парламентарния вот през юли.

“Има достатъчно време до изтичане на мандата му, а пък и той досега не е давал заявки за активно връщане в политиката”, напомни Балева.

Малко защитници – копи пейст от ГЕРБ

Още не е ясно кого ще поведе след себе си Дончева и кои ще бъдат лицата, начело на армията от един милион избиратели с леви убеждения. Защитниците на нейния проект са твърде малко и засега се задоволяват само да дообяснят какво тя е искала да каже.

Красимир Премянов, лидер на Федерация “Открит форум”, се позова на официалните партийни документи. “В декларацията на БСП и нейните насоки се говори за разширяване връзките със структурите на гражданското общество и диалога с тях по основните проблеми на политиката. Така че гражданските структури имат потенциал за разширяване влиянието на лявата идея и за подкрепа на БСП”, дешифрира думите на Дончева Премянов. На него това му звучало близко до заложеното от партията.

“Доколкото разбрах, Дончева говори за нещо като сдружение, а не партия – от типа на движението на ГЕРБ преди учредяването на партията. Тъй като хората се притесняват да афишират участието и членството си в БСП, за да привлечем симпатизанти, се налага да се създаде на базата на гражданско обединение, което е непартийно на първо време”, каза Надка Балева. Засега обаче никой не е разработил и развивал в детайли тази идея.

Опонентите – от глупост през ненужно до смехория

Въпреки проявения опит за разбиране Балева е категорична, че на този етап нищо не налага да се стига до осъществяване на такъв проект. “Въпреки че поражението беше огромно, че има спад на доверие след изборите, не мисля, че сме стигнали дотам да търсим алтернатива за защита на левите идеи. Още повече, че в самата партия имаме ляво крило, което дава възможност и за изказване на различно мнение, и за прокарване или опит за това на по-леви действия”, смята ексдепутатката от Свищов.

Още по-рязък бе столичният социалист и бивш кмет на София през Тодорживково време Петър Междуречки. Попитан как намира идеята на съпартийката си, той се отказа от дипломацията. “Като една велика глупост на хора, които са случайно попаднали в партията за свои лични неща. Това е една смехория. Много станаха тия с левите проекти - зелени мисли на недорасли политици”, каза Междуречки. Според него водеща в това отношение е тъкмо Татяна Дончева. “Да се отказва от политиката и да става адвокат и да освобождава политиката от своето присъствие. Дотук беше, състезава се, загуби и е време да напусне боксовия ринг. А тя да ходи сега като една конска муха, хапе до кръв и конят хвърля къчове”, разгневи се социалистът с тежък партиен стаж зад гърба си .

Тревога

Въпреки демонстрирания оптимизъм сред най-близките и верни хора на новия стар председател на БСП се прокрадва и тревога. Въпреки че не смята за възможно в близките три месеца “новият ляв проект” да се случи, членът на ИБ и настоящ депутат Антон Кутев съвсем не смята приказките за него за фантасмагория. “Ще се появи място за нов ляв проект, но това ще стане най-вероятно след половин-една година, ако дотогава БСП не вземе мерки за укрепването си”, предупреди той.

Все пак Кутев е убеден, че в момента няма място за подобен проект в лявото пространство, тъй като “БСП плътно си е хванала нещата там поне от гледна точка на чистата идеология”. За пръв в 20-годишната история на прехода Социалистическата партия е монополизирала цялото ляво пространство. “През цялото време на прехода винаги е имало леви движения и проекти, които са били много по-силни и са заемали много по-голяма част от пространството, отколкото това, което е в момента извън БСП. Никога партията не е владеела толкова голяма част от лявото пространство, колкото в момента”, твърди Антон Кутев.

Какъв е шансът за противодействие. “Не вярвам, че партията ще остане инертна. Което и да е следващото ръководство, то спешно трябва да се заеме с въпроса по укрепването на редиците и утвърждаването на мястото на партията вляво”, твърди депутатът от Силистра. Ще се разчита и на слабостите на опонентите-критици. “Тези хора не могат да бъдат събрани в едно, те са съвсем различни като послания, като поведение и като възможности”, коментира Кутев вероятността Овчаров, Дончева, Паскалев и Първанов да се съберат, за да творят новия ляв проект.

Освен това – нарочените за шефове могат и да са популярни фигури с качества, но не са достатъчно харизматични за партийни предводители. “Не смятам, че голяма част от така изброените хора имат политически потенциал да съберат последователи в едно такова движение по простата причина, че те поначало имат много ограничен кръг последователи”, каза Кутев. Овчаров например “има капацитет като управленец, като добър администратор, но като политически лидер и като човек, който води хора след себе си, просто няма потенциал”.

Партията ще заложи и на принципа “Разделяй и владей”, става ясно от думите на медийния спец. “С тези, които имат политическия потенциал, трябва да се говори и да се намери единодействието. И смятам, че и за тях, и за БСП е много по-лесно да намерят единодействие в рамките на партията, отколкото да създават алтернативни движения, които няма да им донесат нищо повече”, отсече Кутев.

Все пак една червената лампичка присветва в дъното. Кутев допусна, че е възможно вътрешни и външни конфликти да доведат до някакви леви форми. “Със сигурност ще има опити, със сигурност различни хора ще се опитват да правят подобни неща, но ние видяхме какво направи примерно Илия Божинов с една партия, на която никой не може да произнесе името”, казва депутатът, но е убеден, че всички подобни опити щели да имат същата съдба и ги обобщи като “спекулации”.

четвъртък, 22 октомври 2009



Тагове:   реалност,   новият,   трик,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: politica
Категория: Политика
Прочетен: 99493
Постинги: 65
Коментари: 33
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031