Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 22:34 - Какво като сте от ГЕРБ да не би да сте Богове или Продадохте ли фирмата г-жо Желева
Автор: politica Категория: Политика   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
0



Продадохте ли фирмата си, г-жо Желева? Това настояваха да узнаят евродепутатите повече, отколкото идеята й за борба с хуманитарните кризи при изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева в ЕП.

Едва започнало, изслушването създаде прецедент и Желева е първият кандидат-комисар, от когото бе поискано да изясни проблем около евентуален конфликт на интереси още преди да е направила встъпителното си изявление.

По-рано през деня от БСП съобщиха, че са открили конфликт на интереси при Желева, тъй като през 2007 г., когато е избрана за евродепутат от ГЕРБ, тя е била и управител на търговското дружество "Глобул консулт".

Това е противоречие на Закона за избор на членове на Европарламента, тъй като според те нямат право да извършват едновременно с това друга дейност.

Справка в търговския регистър (BRRA.bg) показва, че до 22 април 2009 г. Румяна Русева Желева е била едноличен собственик и управител на фирма "Глобал Консулт". На тази дата тя е продала дяловете си в дружеството, които са на обща стойност 5000 лв. (минималния капитал за ООД по това време), на Ивета Колева и Светослав Донев.
 

Тогава е сменено и името на компанията - сега тя се казва "Ауто Спа".

Холандският депутат от Партията на европейските социалисти Тайс Берман попита Желева конкретно защо не е обявила в декларацията си за конфликта на интереси, че е запазила фирмената си дейност и след като е била избрана за евродепутат, което е в противоречие със законодателството.

От групата на Зелените веднага също поискаха информация по темата, а германският депутат Франческа Келер попита Желева дали смята, че е достатъчно прозрачна.

Желева за защити, като заяви, че няма какво да крие, декларирала е каквото е трябвало, когато е трябвало и това може да бъде проверено. Освен това, заяви тя, в България действат финансови институции, които биха ме санкционирали, ако имаше такова нарушение.

Дискусията за евентуалният конфликт на интереси отне около час от иначе тричасовото изслушване, докато председателстващата заседанието Ева Жули не се съгласи с Желева, че целта на събирането е друга, а именно - да се оценят познанията й по ресора, за който кандидатства - международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Имало ли е или не конфликт на интереси ще проверява междупартийна група в парламента. Тя ще поиска от Европейската комисия всички документи за бизнес интересите на Желева и ще ги анализира.

Това решение нанася тежък удар върху нейната кандидатура, пише ДПА.

Първите коментари на евродепутатите от комисията, изслушала Румяна Желева, са, че представянето й е било крайно незадоволително, пише в. "Дневник".

"Тази вечер няма да изпратим писмо с препоръка до председателя на парламента Йежи Бузек за одобрението на Желева. Все още очакваме изяснения от нея, защото отговорите й бяха незавоволителни", коментира Тайс Берман.

Очаквайте подробности.

 



Тагове:   фирма,   Какво,   Желева,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: politica
Категория: Политика
Прочетен: 100342
Постинги: 65
Коментари: 33
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930