Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2010 20:46 - Дянков показва елементи на мислене
Автор: politica Категория: Политика   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
1



За пръв път откакто е на поста Дянков показва, че може да мисли. Нямам идея, кой го е вразумил, но това наистина са добри действия от негова страна и от страна на МФ. Поздрави г-н Дянков. Най-накрая се задвижват антикризисни мерки от страна на правителството. На оцелелите честито :)

Дянков: Започваме ударно разплащания

Добрата новина е, че в първите три месеца на годината ударно ще се разплащат проекти по европейски програми и по съфинансиране от държавата, каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в Благоевград

Той се срещна с над 200 представители на бизнеса и разясни мерките, които правителството предприема за съживяване на икономиката.

"Месец януари ще отбележи рекорд по изплащане на пари от европейски фондове и съфинансиране с държавни средства - предвиждаме да изплатим пари от порядъка на 700 млн.", каза Дянков и направи сравнение, че това е с 20% повече от който и да е друг месец в историята на финансирането от европейските фондове в България.

По думите му, през първите три месеца на годината нарочно ще влезем в дефицит, за да се направят тези разплащания, защото фискалната политика, която води правителството е стабилна и можем да си го позволим.

Нещото, което с голямо нетърпение очаквам е оценката на ЕК за работата по европейските фондове, посочи финансовият министър.

Той припомни, че при предишното правителство, под "вещото" ръководство на г-жа Плугчиева са ни връщали два пъти отрицателни оценки по оперативни програми.

За щастие, по две от програмите - Екология и Регионално развитие, не са успели даже да подадат документите, така че заедно с преработените материали по другите пет програми, ги внесохме в ЕК и в края на февруари очакваме отговор, който смятам, че ще бъде положителен, прогнозира Дянков.

Според него, ако имаме по-добри резултати, това автоматично ще означава, че не стотици милиони, а милиарди евро, които в момента не можем да използваме, ще се отворят към България, и общините и бизнеса ще могат да кандидатстват спокойно с проекти и да работят със свежи пари.

Дянков отбеляза още, че външните анализатори оценяват фискалната политика на България като най-добрата в момента сред страните от ЕС.

Най-важното е, че и валутата ни ще остане стабилна, данъците няма да се увеличават, а напротив, предвижда се към средата на годината осигуровките да паднат с още 1-3%.

Той съобщи и друга важна информация, получена в късния петъчен следобед - ЕБВР (EBRD) е увеличила прогнозата за икономически растеж на България от минус 1,5 % за тази година на +0,7%.

"Прогнозите, на базата на които правихме бюджет 2010 е минус 2%, тоест спад. В момента правим нов икономически анализ, който ще обявим другата седмица, но и нашите прогнози вече са от минус към плюс.

Икономиката на България тази година няма да се свива, а с малко ще се развива", смята Симеон Дянков.

Той изнесе и лекция на английски пред студенти от Американския университет в България на тема "Основни приоритети на българското правителство в областите на икономиката и публичните финанси".

Ние сме европейско правителство и затова усилията ни са България да спре да бъде в странната позиция, че хем сме в ЕС, а пък не получаваме чак толкова много от ЕС, каза дянков пред студентите.

"България се присъедини към ЕС малко рано, преди да сме готови. Имаше огромни очаквания, че всичко за нас е приготвено и че много бързо ще станем по-богати, че ще достигнем нивото на ЕС в икономиката и финансите", отбеляза той и допълни, че в началото Румъния беше най-бедната държава в ЕС, а сега са по-добре от нас.

По време на лекцията Дянков заяви, че не би премахнал валутния борд, тъй като е добра институция.

Със сигурност бордът ще продължи да съществува, докато България не влезе в еврозоната, подчерта той.

Финансовият министър бе категоричен, че през следващите пет месеца трябва да се направят реформи и в сферата на образованието.








Тагове:   мислене,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: politica
Категория: Политика
Прочетен: 100363
Постинги: 65
Коментари: 33
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930